MERAWAT KULIT KERING DAN KUSAM SUPAYA TAK NAMPAK TUA

11:49:00
Saya tengok sekarang banyak sangat produk kosmetik di pasaran yang dijual tanpa kelulusan KKM. Ramai wanita yang sanggup berhabis duit yang banyak bagi mendapatkan kulit yang “flawless” gitu. Tapi tahukah anda penggunaan bahan kimia yang keterlaluan seperti pengelupasan dengan merkuri akan mencederakan wajah?

Sebaiknya gunalah produk kecantikan yang diperbuat daripada bahan semulajadi. Ramai juga yang tidak tahu jenis kulit masing-masing sehingga tersilap memilih bahan kosmetik. Akibatnya kulit menjadi lebih teruk dan semakin hodoh.

Antara masalah kulit yang kerap dihadapi oleh kaum wanita ialah masalah kulit kering. Penyebab kepada kulit kering ialah kekurangan sebum, minyak dan komponen hidrofil iaitu asid amino dan asid laktik yang melembabkan permukaan kulit.

Ciri-ciri kulit kering ialah lebih mudah merekah, kusam, sensitif, mengelupas dan tegang. Jaga-jaga wahai pemilik kulit kering kerana anda mudah terdedah kepada masalah kedutan. Kadangkala kedutan lebih halus di tepi mata dan garis senyum mudah kelihatan berbanding kulit jenis lain.


Kulit jenis ini akan terasa tegang dan seperti ditarik-tarik pada hampir seluruh bahagian wajah setiap kali selepas dicuci dan terasa seperti bersisik.

TIPS MERAWAT KULIT KERING

  1. Pastikan gunakan pelembab kulit.
  2. Elakkan penggunaan penyegar yang berasaskan alcohol kerana ia akan mengeringkan lagi kulit anda
  3. Banyakkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan untuk melembabkan kulit kering
  4. Banyakkan makan protein seperti telur dan ayam untuk menambahkan kelembapan kulit

Selain mengamalkan tips di atas, saya cadangkan anda mengambil bekalan nutrisi tambahan daripada Shaklee iaitu Collagen Powder, Vitamin C dan Vitamin E. Ketiga-tiga ini sangat membantu proses penambahbaikan kulit supaya menjadi normal dan kembali pulih seperti biasa. Untuk penjagaan luaran pula boleh amalkan SET ENFUSELLE Shaklee

Kadang-kadang tanpa kita sedari, kulit kita menjadi kering kerana kekurangan nutrisi. Kulit pun perlukan makanan tau untuk kekal segar dan cantik.Jadi, apa tunggu lagi? Sekiranya anda mempunyai masalah kulit kering dan kusam, cepat-cepatlah ambil tindakan sebelum ada orang tegur kita nampak tua. Hubungi saya jika perlukan konsultasi mengenai kesihatan dan kecantikan kulit.

NAD

Call/sms/whatsapps 019-2639545

prop2102@gmail.comNo comments:

Powered by Blogger.