CARA MUDAH HILANGKAN SENGGUGUT SUPAYA PINGGANG TAK PATAH DUA

08:45:00

Kira-kira dua tahun selepas mendapat haid. hampir tiga suku wanita muda akan mengalami kesakitan yang berbentuk kekejangan yang bermula beberapa jam sebelum datang haid dan berlanjutan sehingga dua hari selepas haid.


Kesakitan haid ini yang berbentuk kekejangan ini dinamakan dismenorea atau senggugut. Wanita yang mengalami senggugut teruk ini lazimnya perlu berbaring berjam-jam kerana kesakitan ini akan dirasai di bahagian perut, kaki dan belakang.

Jom kita tengok pengalaman Puan Maria Awi yang pernah mengalami masalah senggugut yang teruk sehingga rasa macam pinggang nak patah dua.Saya tahu bukan Puan Maria seorang sahaja yang mengalami masalah senggugut yang teruk ini tetapi ramai wanita dan remaja pun mengalami masalah yang sama. Oleh itu, saya ingin kongsikan 6 tips paling mudah untuk atasi masalah senggugut ini:

1) Melakukan gerak badan semasa senggugut iaitu:
     a) Berbaring dengan mengangkat kaki dan merapatkannya.
     b) Melutut di lantai dan rapatkan dahi anda pada lantai antara siku anda. Dengan kedudukan ini,
         rahim anda tergantung ke bawah.

2) Dapatkan rehat yang cukup dan banyakkan minum air suam.

3) Makan makanan yang mudah dicerna

4) Hindarkan makanan yang pedas-pedas, terlalu masin atau terlalu manis.

5) Tuam perut dengan air panas

6) Amalkan set senggugut shaklee iaitu Ostematrix dan Gla Complex.

Semoga dengan perkongsian saya ini dapat membantu ramai wanita untuk kekal sihat dan cergas tanpa masalah senggugut. Jika anda memerlukan konsultasi dan khidmat nasihat untuk masalah senggugut anda, boleh hubungi saya.

Nad
call/sms/whatsapps 019-2639545
prop2102@gmail.comNo comments:

Powered by Blogger.