BOLEHKAH IBU HAMIL MAKAN PEDAS?


Anda sedang hamil?
Anda mengidam nak makan makanan pedas dan masam?

Makan je..tiada masalah sebenarnya. Seringkali kita mendengar pantang larang untuk ibu hamil iaitu elakkan makan makanan pedas dan masam. Sebenarnya tiada kajian yang menunjukkan bahawa makanan pedas akan memberikan kesan kepada kandungan.

Salah satu makanan yang memang menjadi kegemaran ibu hamil ialah ROJAK,Wah,,,memang itulah feveret saya ketika hamil.Saya suka makan timun dicicah kuah rojak, Perhhhh...memang meletop.

Kadang-kadang rasa pedas dan masam ni sebenarnya dapat mengurangkan loya dan mual ketika hamil.Ada juga yang berpendapat rasa pedas dan masam dapat menaikkan lagi semangat dan selera makan mereka.

Jika difikirkan kembali, ada benarnya larangan dan pantang larang orang-orang tua. Ibu yang sedang hamil sangat berisiko mengalami masalah pedih hulu hati .Jika mereka kerap mengamalkan makan makanan pedas dan masam, kemungkinan besar ini akan menjejaskan kesihatan mereka malah menyebabkan usus menjadi luka.

Oleh itu, ibu hamil sekalian..bukan tak boleh makan..boleh je,Tapi mestilah sentiasa beringat dan pastikan tubuh anda boleh menerima makanan pedas ketika hamil.

Jika anda memerlukan konsultasi mengenai kehamilan anda, boleh hubungi saya.

NAD
call/sms/whatsapp 019-2639545
prop2102@gmail.com

No comments:

Powered by Blogger.